Yevmiye Defteri Modülü

Yevmiye defteri modülü

Ticari olan tüm işlemlerin belgeleri ile maddeler halinde yazılan kayıt defterine Yevmiye defteri modülü denilmektedir. Bu deftere yapılan tüm kayıtlar mutlaka belgeli olmalıdır. Çünkü muhasebede belgesi olmayan işlemler geçersiz sayılmaktadır. Ancak yevmiye defteri açılmadan önce mutlaka noter izni gereklidir. İzinsiz olan yevmiye defteri noter imzası olmadan kanunen geçerli değildir. Yevmiye defterinin üzerinde değişiklik yapmak veya yeni kayıtlar eklemek kesinlikle yasaktır. Belgesi olmayan hiç bir işlemin kayıtları yapılmamaktadır.

Yevmiye defterinin şekli

Yevmiye defterine muhasebede maddeler halinde yazılmaktadır. Yevmiye defteri modülü, şekil olarak iki çizgi arasında bulunan terimler yevmiye maddesini oluşturmaktadır. Bu deftere kayıtlar ilk önce borçlu olan hesaplar kaydedilmektedir. Sonrasında ise alacaklı olan hesapların kayıtları yapılır. Kısacası borçlu olan hesapların tutarı borç sütununa, alacaklı olan hesapların tutarı ise alacaklı sütununa yazılmaktadır. Sonunda ise her yazılan yevmiye maddesinin altına işlemin açıklaması ne ise kısa bir not ile yazılmaktadır.

Yevmiye defterinin içeriği

Yevmiye defteri modülü,  kayıtlara geçmesi gereken işlemlerin tarihine göre sıra ile maddeler halinde yazılan defter olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca yevmiye defteri ciltli olmaktadır ve sayfaları ise sıra numaraları ile olmaktadır. İçeriğinde ise; madde sıra numarası, tarihi, borçlunun hesabı, alacaklının hesabı, tutarının ne kadar olduğu, her yapılan kayıtların belgelerin türü tarihi ve sayıları bulunması şarttır. Yevmiye defterinin Türkçe  olarak tutulması şarttır. Fakat gerektiğinde başka dil den kayıtlar da yapılabilir. Yazılımlar ve gerekli bulunan kayıtlar tam olarak zamanında ve düzenli bir şekilde yapılması şarttır. Diğer bir yazılım kuralı ise kayıtların aralarında boşluk bırakılmadan ve satır atlamadan yazılır. Ayrıca kayıtlar en fazla 10 günü geçmemelidir. Defterin açılması için noter onayı ve bazı bilgiler gerekir. İşletmenin merkezi, defter sahibinin iletişim bilgileri, mersis numarası ile defterin türü, kaç sayfadan olduğu, defterin kullanılacağı hesap dönemi, onaylanma tarihi, onaylamasını yapan makamın mühür ve imzasının bulunması şarttır. Bu defterlerin saklanması şarttır, en az 10 yıl bekleme süresi bulunmaktadır. Yevmiye defterine yapılan her bir kayıt mutlaka belgeye dayanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir