Başarı, genelde benzer yollardan geçilerek ulaşılan bir kriter olsa da dünyada iz bıraktıracak başarılara imza atmak sanırız ki biraz da yetenek işi. Aşılan yollar, fedakarlıklar, cesaret ve sabır ise kilit noktalar olsa gerek.
Biz de aşağıdaki liste ile işini şansa bırakmayan, son derece başarılı, dünyaca ünlü e-ticaret CEO’larından bahsetmek istedik. Hangi noktada başladıklarını ve şu an nerede olduklarını göstermeye çalıştık:
Jeff Bezos: Amazon
Dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Amazon’un CEO’su Bezos’un serveti bugün, 20 milyar dolar civarında. İlk icadı kardeşlerini odasından uzak tutmak için kurduğu elektirikli bir alarm sistemi. Ailesiyle yaşadığı evin garajını ise labaratuvar haline getiriyor. Amazon’un temellerini de bu garajda atıyor. İş hayatında satışçılık ve yöneticilik gibi işler yapan Bezos’un içindeki mücit ve yaratıcı ruh, ilerde çok ünlü bir e-ticaret sitesinin CEO’su olmaya kadar ilerliyor.
Jack Ma: Alibaba
Şirketler arası e-ticaret hizmeri sağlayan Alibaba’nın kurucu CEO’su Jack Ma, git gide büyüyen şirketi ile Çin’in uluslarası e-ticaret platformlarında söz sahibi olan güçlü isimlerinden. Ma’nın serveti ise 2 milyar dolar. O da, evinden kurduğu Alibaba Group’u her geçen gün büyüterek bugünkü iddialı haline getirdi. Çin gibi farklı ekonomik ve siyasi politikaları olan bir ülkede, böylesi cesur bir girişimle başarılı olması takdire şayan. Kendisi, Çinli girişimcilerin idolü ve aynı zamanda e-ticaret sektöründe, dünyada adı geçen en etkili zengin isimlerden.
Pierre Morad Omidyar: eBay
Diğer CEO’lardan farklı olarak İran asıllı bir Fransız olan Omidyar, çok net bir hikayeye sahip. 15 yıl önce, ”Ben bir açık arttırma platformu yapacağım ve bu platform online alışveriş devi olacak” dedi ve dediğini de yaptı. eBay’ın kurucusu, 7 milyar dolarlık servetin de sahibi.
Kevin Ryan: Gilt Groupe
2007’de kurulan moda alışveriş platformu Gilt’in kurucu CEO’su Ryan, Yale Üniversitesi mezunu. ABD menşeli platformun yazılım maliyeti neredeyse 80 milyar dolar. Ryan, çok daha fazlasını kazanmayı planlıyor.
Andrew Mason: Groupon
Önceki girişimlerinden aldığı derslerden sonra grup satın alma sektörüne giriş yaparak, bu sektörün dünya çapında yaygınlaşmasına ön ayak olan Groupon‘un kurucusu Andrew Mason, 30 yaşına geldiğinde Google’ın Groupon’u satın almak için yaptığı 6 milyar teklifi geri çevirip şirketini halka açtı. Ancak Mason Mart 2013’te kurucu ve CEO’su olduğu Groupon’daki görevinden ayrıldı.
Reed Hastings: Netflix
Hastings, aslında ödüllü bir matematik dahisi. Yıllarca eğitim sistemini daha iyi hale getirmek için çabaladı. Ancak kendisi şu an Amerikalı film kiralama platformu Netflix’in kurucu CEO’su. Şirket, 100.000’den fazla film-diziden oluşan koleksiyona ve 20.000’den fazla üyeye sahip.
Tony Hsieh: Zappos
Ailesi aslen Tayvanlı olan Hsieh, California’da geçirdiği çocukluk yıllarının ardından 1995 yılında Harvard Üniversitesi’nin “Bilgisayar Bilimleri” bölümünden mezun oldu. Tam bir girişimci dehasına sahip Hsieh, gençlik yıllarından itibaren, öğrencilere pizza servisi yapmak gibi işlerle uğraştı. İş hayatına Oracle’da başlayan iş adamı şimdilerde ise, Amazon çatısı altında hizmet veren, dünyanın en büyük online ayakkabı alışverişi yapılabilen sitesi Zappos’un sahibi.
Natalie Massenet: Net-a-Porter.com
Women Wear Daily’de moda editörü olarak iş dünyasına atılan Massenet, buradan ayrılarak kendi işini kurdu.Büyük bir cesaretle bütün varını yoğunu Net-a-Porter’a yatıran iş kadının başarısıyla, online giyim ve moda sitesine, haftada 2 milyon ziyaretçi geliyor.
John Donahoe: eBay
2008’de eBay’in CEO koltuğuna geçen John Donahoe’nun eBay’deki hikayesi aslında 2005 yılına dayanıyor. 2005 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Donahoe, CEO görevini üstlendikten sonra eBay’in dünya çapındaki satışlarını artırmak için çalışmalarına devam etti. Özellikle alışverişin gelecekte gidebileceği noktaların üzerinde duran Donahoe, mobil üzerine birçok çalışma yaparak eBay’in 2012’deki mobil satışlarının 13 milyar doların üzerine çıkmasında etkili bir rol oynadı.
Jason Goldberg: Fab
Son yılların en hızlı büyüyen ve özel tasarım ürünlerin satışını yapan Fab.com CEO’su Jason Goldberg, ilk başlarda siteyi eşçinseller için bir platform olarak kurmuştu ancak daha sonra böyle bir şeye ihtiyaç kalmadığını düşünerek online olarak özel tasarım ürünler satmaya karar verdi. 2011’de yeni haliyle yayına giren site ilk yılda yüzde 300 oranında satışları arttırmayı başardı. Sürekli olarak ziyaretçi sayısını ve kar oranını arttıran Fab, son birkaç yılın en hızlı yükselen e-ticaret platformlarından.