Oksijen Tüpü Nedir

Oksijen tüpü nedir

Oksijen tüpü hastane öncesi acil bölümünde ilk müdahalede kullanılan hastayı hayata döndüren ilk müdahaledir. Kalp krizlerinde hemen oksijen tüpü takılarak hastaya ilk müdahale yapılmaktadır. Vücudun oksijensiz kaldığı anda ilk  etkilenen beyindir. İhmal edilen oksijen tüpü beyinde kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Sadece kalp krizi olmamakla   beraber zehirlenmelerde vs. bir çok hastalıklarda ilk olarak oksijen tüpü takmak çok önemlidir. Solunum yavaşlayarak bazen hastanın ölümüne neden olmaktadır.

Akciğer hastalıklarında oksijenin önemi

Her hastalıkta gerek duyulan oksijen tüpü akciğer rahatsızlıklarında tedavinin ana konusudur. Çünkü vücudumuza temiz havayı oksijeni alıp yayan organ akciğerlerdir. Fakat akciğerlerin kanser olması enfeksiyon veya herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kişinin solunumu zorlanmaktadır. Bu nedenle mutlaka oksijen tüpü ile destek verilerek nefes alıp vermede yardımcı olunmalıdır. Hastanede veya evinde olan hasta için yanı başında mutlaka oksijen tüpünün bulunması şarttır. Ani solunum yavaşlamasında veya nefes alıp verirken zorlanmalarda hemen oksijen verilmelidir. Sadece akciğerler için değil her canlının nefes alıp vermede oksijene ihtiyacı vardır. Solunum olmazsa yaşam olamaz bu nedenle bu cihazı kesinlikle hasta yanı başından ayırmamalıdır.

Oksijen tüpünü kimler kullanır

Yaşamak için solunum nefes alıp verme vücudun oksijene ihtiyacı vardır ki zaten solunum olmazsa yaşam olmaz. Bu nedenle en basit grip hastalıklarında bronşit nezle veya dumandan zehirlenmelerde kalp krizinde akciğer rahatsızlıklarında iç veya dış kanamalarda oksijen tüpü hastanın baş ucundadır. Muayene olmadan doktorun müdahalesinden önce ilk olarak oksijen takılarak hayati risk ortadan kaldırılır. İhmal edilerek takılmayan oksijen tüpü bir anda hastayı kaybetmeye neden olabilir veya beyin hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır. Her canlının temiz havaya oksijene ihtiyacı vardır ancak fazla verilen oksijen vücuda zarar vermektedir. Ayrıca oksijen takılmadan önce süresini ayarlamalı temiz su ile değişim yapılmalı ve tüpün vanalarının açık veya kapalı olduğunu kontrol etmelidir. Sadece hastalık anında değil her zaman kullanılan odanın havalandırılması çok önemlidir. Bazen ilaç zehirlenmelerinde de kötü sonuçlar olmaktadır. Bu  olumsuzluklarda ilk olarak hastanın oksijene ihtiyacı vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir