Sodoko hastalığı mikrop ile oluşan bir hastalıktır. Bu mikrop hasta insanların kanında ve dokularında bulunur.
İnsanlara mus denilen farelerin ısırması ile geçer. Ancak kedi,köpek,sincap ve gelincik gibi bazı hayvanların ısırması ile de bulaştığı görülmüştür. Hastalık uzun zamandan beri Japonya’da tanınmıştır. Ayrıca Avrupa,Asya,Amerika ve Afrika’da da görülmüştür.
Ülkemizde de ilk defa 1936 senesinde Gülhane Hastahanesi’nde Prof.Hüsamettin Şerif tarafından görülerek tespit edilmiştir.
Mikrobun boyu 1 ila 6 mikra uzunluğundadır. Ancak insanların suni besi yerlerinde yaşadıklarından burada boyları 19 mikraya kadar uzayabilir.
Sodoko hastalığının kuluçka süresi 10 ila 13 gündür.Ancak bazı durumlarda bu süre daha da uzayabilir.Fare ısırığı hastalığı yüksek ateş ile ani olarak başlar.Isırılan yerde şişlik ve kırmızılık meydana gelir.Daha sonra renk morarır,bazen etrafında veziküller olur.
Etrafında lenfanjit eserleri ve lenfa düğümlerinde iltihap görülür.Ateş 3-7 gün yüksek kaldıktan sonra düşse de 2-3 gün sonra tekrar çıkar.Bu ateş nöbetleri birkaç defa tekrarlayabilir.Bazı zamanlarda ateş düzensiz bir şekilde seyir eder. Sodoko hastalığı 1 ay süre ile devam edebilir.
Sodoko hastalığının birinci ya da daha sonraki nöbetlerinde, bazen deri üstünde mercimek hatta avuç içi büyüklüğünde kırmızı-mor yuvarlak lekeler meydana çıkar.Bu lekeler ateş düşünceye kadar devam eder.Hastalıkta önemli bir komplikasyon görülmemiştir.Çok defa hastalar 3-4 nöbet sonra kendiliğinden iyi olurlar.
Sodoko hastalığının tedavisi nasıl yapılır?
Hastalığın tedavisi mümkündür.Hastalar yatırılarak tedavi edilir.Bulamaç kıvamında hazmı kolay yemekler ile beslenir.Hastalığın ilacı neosalvarsan’dır.Bu ilaç vücuda verildikten birkaç saat sonra ateş düşer,ateş tekrarlarsa aynı ilaç tedavisi yeniden uygulanır.