Önemli tüyolar..
Direksiyon sınavında öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar ve direksiyon sınavında başarılı olmanın püf noktaları
Merhaba değerli okuyucular bu yazımızda sizlere sürücü belgesi yani ehliyet alabilmek için uygulanan direksiyon sınavında nasıl başarılı olunur, sınav hatasız olarak nasıl atlatılır, direksiyon sınavına girmeden önce neler yapılmalı sınav esnasında nelere dikkat edilmeli gibi tüm bu konular hakkında önemli bilgilerden bahsedeceğiz ve direksiyon sınavında başarı olabilmeniz için gerekli önemli tüyolar vereceğiz.
Öncelikle ehliyet yani sürücü belgesi almak için kayıt olacağınız (MTSK) Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu firmasını araştırıp sağlam bir firma seçmenizi öneririz. Bilindiği gibi sürücü belgesi alabilmek için sürücü adayları 2 aşamalı sınava tabi tutulmakla beraber bunlardan ilki yazılı yani teorik sınav ve ikincisi de uygulamalı direksiyon sınavıdır. Ehliyet kursuna yazıldıktan sonra gerekli teorik eğitimler verilerek kursiyerler ilk sınava (Teorik, yazılı sınav) hazırlanır. İlk sınavdan başarı sayılabilmek için gereken puanı (ki sınav başarı baraj puanı şuan için 70 dir ileriki zamanlarda değişiklik gösterebilir) almaları gerekmektedir. Şayet ilk sınavdan başarılı olduysanız ikinci aşama olan direksiyon sınavına hazırlık safhası başlar.
Direksiyon sınavında başarılı olmanın püf noktaları, direksiyon sınavı nasıl kolayca geçilebilir?
Direksiyon sınavında başarılı olmanın püf noktaları, direksiyon sınavı nasıl kolayca geçilebilir? Yukarıda da anlatıldığı üzere ilk aşamayı yani teorik yazılı sınavı geçtiniz ve sıra geldi direksiyon eğitimlerine. Arkadaşlar önceden şoförlüğünüz olsun olmasın sınavdan önce mutlaka ama mutlaka kursa 1 defa da olsa katılın. Direksiyon sınavında başarısız olanların çoğunluğunu önceden şoförlüğüm var diyerek hiç kursa gitmeyenlerin oluşturduğunu lütfen unutmayın. Önceden şoförlüğü ve araç hakkında hiç bir bilgisi olmayanlar ne yapıp edip mutlak suretle direksiyon eğitimlerini eksiksiz tamamlasınlar.
Direksiyon sınavı 35 dakika sürmekte olup bunun ilk beş dakikası aracı tanıma ve araç aksamlarını kullanabilme adına sözlü sorulardan oluşmakta olup sürücü adayının mavi bölüm diye adlandırılan bu bölümde 4 hata yapma hakkı bulunmakta olup 5. yanlış cevapta adayın sınavına son verilmektedir. Geriye kalan otuz dakika ise sürücü adayının uygulamalı olarak akan trafikte araca hakim olabilme ve aracı en az hatayla kullanabilme becerisi ölçülür. Yine bu bölümde de kırmızı ve sarı maddeler şeklinde iki bölüm yer almaktadır. Sinyalleri unutmak, kırmızı ışıkta geçmek, şerit ihlali yapmak vs kırmızı bölüme dahil edilir ve bunlardan sadece bir hata yapmak adayın sınavının sonlanmasına sebep olur. Diğer sarı maddeler ise aracı stop ettirme, çalıştıramama, vitese geçirememe vs şekilde sarı bölüme dahil edilir ve adayın bunlardan 2 hata yapma hakkı bulunup 2. hatada adayın sınavına son verilir.
DİP NOT: Direksiyon sınavında genellikle sürücü adayının kur esnasında kullanmış olduğu aynı araç ve aynı güzergah kullanılır. Direksiyon sınavı kursiyerin sınav esnasında kullandığı araçla beraber kurs esnasında kullandıkları güzergahta uygulanacağından kursa katılan aday hem sınava gireceği aracı hem de sınav güzergahını daha iyi tanımış olur ve bu vesileyle de sınavda başarılı olma olasılığı daha da artar.
Direksiyon sınavından önce ve sınav esnasında yapılması, dikkat edilmesi gerekenler
Sıvan günü en az yarım saat 45 dakika önce sınav olacağınız yerde hazır bulununuz. Bu durum hem sınava geç kalıp sınavınızın geçersiz sayılmasını önüne geçecek hem de en önemlisi sınava giren adaylara sınava başlarken uygulanan ve sorulan sorulara şahitlik ederek tecrübe kazanmanızı, sınavınıza girecek olan komisyon başkanlarını önceden görmüş olmanızı bu vesileyle de bir nebze de olsa hocaları önceden görmüş olmanın etkisiyle sınav esnasındaki heyecanınızı azaltacaktır.
Bir de sınava başlarken ilk izlenim çok önemlidir. O yüzden aracın koltuğuna oturduğunuzda emniyet kemerinizi taktıktan sonra her ne kadar size düzgün gözükürse gözüksün yapmacık da olsa mutlaka ama mutlaka yan aynalarınızı ve aracın içerisindeki dikiz aynasını ayarlamaya çalışın ya da ayarlıyormuş gibi yapın ki hoca en azından sınava vermiş olduğunuz ehemmiyeti anlasın ve bu aday oldukça dikkatli izlenimine varabilsin. Bir diğer nokta da arkadaşlar aracı çalıştırmadan önce eğer ilk defa kursta araç kullanmayı öğrenmişseniz ayaklarınızı debriyaj, fren ve gaz pedallarına alışması açısından pedallara basıyormuş gibi yarak pratik yapınız. Böylelikle olur da sınavda kurs aldığınız araçtan farklı bir araç kullanılacaksa ayaklarınız pedallara daha kolay adapte olabilsin. Her aracın özellikle de debriyaj kavrama noktaları az da olsa birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Aracı çalıştırmadan önce debriyaja bastıktan sonra aracı boşa alın, araç çalıştığı esnada el frenini indirin ve vitesinizi bire taktıktan sonra sol sinyalle yola koyulun.
ANEKDOT: Direksiyon sınavına girdiğim zamanlarda şahit olduğum bir olayı kısaca sizlerle paylaşayım. Adaylardan biri sınav esnasında kırmızıdan hemen önce yanan ve durmaya hazır ol anlamına gelen sarı ışıkta geçmiş ve sınavı haliyle geçersiz sayılmış. Sınav esnasında araçta bulunan sınav komisyon başkanıyla yaptığı hatadan dolayı sınavı geçersiz sayılan adayın konuşmalarına kulak misafiri oldum. Aday her ne kadar kırmızıda geçmediğini izah etmeye çalışsa da komisyon başkanının adaya “sarı ışıkta geçtiniz yapmamalıydınız o anda frene basıp anında aracı durdurmalıydınız” dediğini duydum ve inanır mısınız aynı durum sınav esnasında benim başıma geldi ve anında frene basarak aracı durdurdum eğer ki nasılsa kırmızı ışık henüz yanmadı o zamana kadar geçerim diyerek sarı ışıkta geçmiş olsaydım kırmızı maddede hatalı bulunduğumdan dolayı tek kuruda sınavım sonlandırılacak ve sınavdan başarısız olacaktım. Demek istediğimiz sınavdan önce sınav yerinde bulunmanız sizler için yaralı bir davranış olacaktır.